Как да инсталирате сами тоалетната

С изправени ръце можете сами да свършите по-голямата част от домакинската работа. Монтажът на тоалетната също принадлежи към тази категория работа. Познаването на последователността на действията, инсталирането или подмяната може да се извърши на ръка.

Инсталацията на тоалетната „направи си сам“ е средна задача

Инсталацията на тоалетната „направи си сам“ е средна задача

Видове тоалетни

В тази статия ще разгледаме не характеристиките на изплакването или формата на купата, а онези конструктивни характеристики, които определят списъка с монтажните работи.

По метод на инсталация

Самата тоалетна се състои от санитарен съд и казанче. Купата може да бъде монтирана на пода или окачена. Ако купата е окачена, тогава резервоарът е скрит - вграден в стената. В случай на подова купа има три възможности за закрепване на резервоара: към специален рафт на купата (компактен), отделен, свързан с гъвкав маркуч, в инсталацията (рамка, скрита в стената).

Типични размери на тоалетни с различен дизайн

Типични размери на тоалетни с различен дизайн

Предимството на тоалетната на пода с конвенционално казанче е лесното инсталиране. Може да се инсталира, без да се започва ремонт. Недостатъкът е, че в сравнение с окачения, той заема повече място, изглежда по-тежък. Съответно инсталирането на окачени модели е сложно - необходимо е да се фиксира носещата конструкция - монтаж - в стената. Може би това е само по време на ремонта.

Пускане в канализацията

Изборът на тоалетна чиния за пускане в канализацията зависи от местоположението на канализационната тръба. Те са:

  • с хоризонтален изход;
  • косо освобождаване;
  • вертикален.

    Видове изходи (изходи) на тоалетната

    Видове изходи (изходи) на тоалетната

Ако тръбата е в пода, вертикалният изход е оптимален. Ако изходът е в пода, но е близо до стената, косата тоалетна е най-удобна. Хоризонталната версия е универсална. Използвайки гофрирана тръба, тя може да бъде свързана както към стената, така и към пода.

Монтаж на тоалетна чиния с компактно казанче (подов вариант)

От магазина те обикновено носят отделна тоалетна чиния, казанче, устройство за източване и плувка. Преди да инсталирате тоалетната, всичко с изключение на поплавъка трябва да бъде сглобено.

От какво се състои подова тоалетна чиния с компактен тип резервоар?

От какво се състои тоалетната на пода с компактно казанче?

Монтаж

Процесът започва с инсталирането на дренажното устройство. Той идва сглобен; трябва само да го инсталирате в отвора в дъното на резервоара. Между канализацията и резервоара се поставя гумено уплътнение.

Монтираме дренажния механизъм вътре в резервоара, като предварително поставяме гумено уплътнение

Инсталираме дренажния механизъм вътре в резервоара, като предварително поставяме гумено уплътнение

На обратната страна включената пластмасова шайба се завинтва към тръбата. Затяга се ръчно, след това с помощта на гаечен ключ, но много внимателно, тъй като е лесно да се счупи пластмасата. За да предотвратите въртенето на дренажното устройство, то трябва да се държи на ръка.

Внимателно затегнете гайката

Внимателно затегнете гайката

Следващата стъпка е да инсталирате монтажните винтове на резервоара. Те също са включени в стандартния пакет. Това са дълги тънки поцинковани или неръждаеми винтове. Те се вкарват в два малки отвора в долната част на резервоара, поставят се гумени уплътнения, след това шайби и едва след това се завинтват гайките.

Монтиране на монтажните винтове на резервоара

Монтиране на монтажните винтове на резервоара

Преди да инсталирате резервоара върху тоалетната чиния, под резервоара се поставя уплътнение (включено в комплекта). За да се предотврати изтичането на миризми от канализацията, тя трябва да бъде "засадена" върху уплътнител. Първо го покриваме от едната страна, поставяме го върху тоалетната, покриваме го от другата страна, поставяме резервоара.

Ние покриваме уплътнението със силикон, поставяме го върху тоалетната

Ние покриваме уплътнението със силикон, поставяме го върху тоалетната

 

Ние покриваме от другата страна

Ние покриваме от другата страна

Инсталираме резервоара на рафта на купата, прекарвайки винтовете през съответните отвори. Поставяме шайби, гайки на винтовете отдолу, затягаме.В същото време се уверяваме, че резервоарът е изравнен.

Инсталиране на резервоара върху купата

Инсталиране на резервоара върху купата

След това поставяме поплавък - устройство за наблюдение на нивото на водата в резервоара. В горната част на резервоара има две дупки. Тук вмъкваме устройството в един от тях. Той е монтиран от страната, от която ще бъде свързан водопроводът.

Поставяме плувка в резервоара

Поставяме плувка в резервоара

Навиваме малко лен върху изходната тръба, покриваме го с водопроводна паста, монтираме ъгъл (месинг или неръждаема стомана). Не затягайте плътно връзката, не чукайте, че разклонителната тръба е направена от пластмаса.

Монтираме крана

Инсталирайте тройника

Подов монтаж

Тоалетната е почти сглобена, можете да я върнете обратно. Тоалетната чиния е свързана с канализацията с помощта на гофриран адаптер. В краищата си има гумени уплътнения, които се вписват плътно в тръбите и на изхода на тоалетната чиния.

Гофриране за свързване на тоалетната към канализацията

Гофриране за свързване на тоалетната към канализацията

Ако канализационната тръба е пластмасова, гофрирането просто се вкарва, докато спре. Ако щрангът е чугунен и все още не е нов, така че миризмата да не прониква през микропукнатините, тръбата се почиства до метал, измива се и се изсушава. На сухо чист метал по обиколката се нанася слой уплътнител (малко повече в долната част), след което се вкарва гофриране. За повече увереност можете да разхождате уплътнителя извън фугата.

За да бъде херметично монтирането на тоалетна чиния върху стар чугун, под гофрирането може да се положи слой уплътнител

За да бъде херметично монтирането на тоалетна чиния върху стар чугун, под гофрирането може да се постави слой уплътнител

Във всеки случай вкарваме гофриране в канализационната тръба.

Вмъкваме гофрирането докрай

Вкарваме гофрирането докрай

Другият край на гофрирането се поставя на изхода на тоалетната. Това е връзката на тоалетната с канализацията. Това е толкова просто. Има само едно предупреждение. За да може след това да се отстрани, изходът на гофрирането и изходът на тоалетната чиния се смазват със сапун, напоен с вода, чак тогава се поставя камбаната. Ако това не бъде направено, ще бъде проблематично премахването на тоалетната, без да се повреди гофрирането. Но все пак трябва да пробиете дупки за крепежни елементи. Ще бъде много по-удобно да премахнете, вместо да се опитвате да преместите частично фиксираното устройство.

Поставяйки гофрирането на изхода, ние излагаме тоалетната така, както ще стои. След като инсталирахме капак на резервоара, проверяваме дали има място за него. След това трябва да седнете, да проверите удобството на използване и да коригирате позицията, ако е необходимо. След това вземете молив или маркер, като го вмъкнете в отворите на подметката, маркирайте местата за инсталиране на крепежни елементи.

Маркирайте местата за крепежни елементи

Маркирайте местата за крепежни елементи

След като премахнете тоалетната, пробийте дупки за дюбелите на маркираните места. Ако комплектът включва пластмасови крепежни елементи, не го използвайте - той ще се счупи след няколко дни. Необходимо е незабавно да инсталирате мощни дюбели.

Ако тоалетната е инсталирана на плочка, така че да не се напука, по-добре е да завиете остъклената повърхност. Вземат саморез, маркират го, удрят го с чук няколко пъти. Това се нарича "завинтване". След това те вземат бормашина или перфоратор и пробиват плочката, като изключват режима на удар. След преминаване на плочката можете да включите режима на перфорация.

Пробиваме дупки за крепежни елементи

Пробиваме дупки за крепежни елементи

Поставяме пластмасови тапи от дюбелите в дупките. Те трябва да са в една равнина с пода. Ако има по-дебел ръб, отрежете го с остър нож.

Почистваме пода, премахвайки праха от мястото, където е инсталирана тоалетната. Поставяме го на място, вкарваме дюбелите в отворите, затягаме ги със съответния ключ. Необходимо е да затегнете болтовете последователно от едната страна, след това от другата. Затегнете, докато тоалетната не е стегната и освободена от игра.

Затягаме крепежните елементи

Затягаме крепежните елементи

Последното докосване е връзката с водопровода. Свържете изхода на водопроводната тръба с монтиран на нея кран с ъгъл на резервоара, който е свързан по-рано. Това изисква гъвкав маркуч. В краищата му има съединителни гайки (американски), така че няма да има проблеми със закрепването. Затягаме се добре, но без фанатизъм.

Свързваме тоалетната с водопровода

Свързваме тоалетната с водопровода

След това поставете капака, инсталирайте бутона за освобождаване, направете пробно пускане на вода. Ако някъде се открият капки, затегнете връзките. Това е всичко. Монтажът на тоалетната „направи си сам“ е завършен.

Как да инсталирате окачена на стена тоалетна с монтаж

За да инсталирате окачени тоалетни чинии за стена, изходът на канализационната тръба трябва да е близо до стената. Конкретното разстояние от стената се посочва от производителя, но трябва да е малко - около 13-15 см от далечния ръб. Ако изходът от пода, има решение - специален слой, с който дренажът се носи по-близо до стената.

Монтажът на окачена на стена тоалетна започва с инсталирането на ограничители в стената към рамката. Те са прикрепени две отгоре и две отдолу. С тяхна помощ се регулира разстоянието до стената, рамката се издига и започва.

Инсталирайте горните ограничители

Инсталирайте горните ограничители

Горните ограничители са под формата на пръти, регулират се с помощта на гаечен ключ и отвертка. Долните ограничители са по-скоро като плочи, те също се регулират с гаечен ключ, но със странична глава.

Долни ограничители и регулиране на височината

Долни ограничители и регулиране на височината

Сглобената рамка е поставена до стената, а центърът й е изложен над средата на изхода на канализацията. Маркировката на рамката се издига или пада до височината, изисквана от производителя (върху рамката има маркировка, посочена също в паспорта, обикновено 1 метър).

Подравнете по височина и от стената

Подравнете по височина и от стената

С помощта на ниво на балон се проверява хоризонталната и вертикалната инсталация на окачената на стената тоалетна.

Проверка на вертикалността

Проверка на хоризонталността

Чрез регулиране на височината на ограничителите, равното разстояние от стената се определя от производителя. Колко удобно е да се направи, погледнете снимката.

Задайте определеното разстояние до стената

Задайте определеното разстояние до стената

Изложената рамка трябва да бъде фиксирана към стената. На подходящите места се правят маркировки с молив или маркер, пробиват се дупки. Те са снабдени с пластмасови калъфи за дюбели. Повечето от окачените тоалетни чинии се внасят и те препоръчват телата на дюбелите да бъдат засадени с уплътнител. Част от уплътнителя се изстисква в пробития отвор, поставя се дюбел. След това, преди да инсталирате самите крепежни елементи, уплътнителят се нанася върху пластмасовия корпус.

В неподвижната инсталация можете да поставите свързващи елементи - тръби, съединители. Всички те идват в комплект, те просто са фиксирани на местата си.

Монтирани разклонителни тръби и съединители

Монтирани разклонителни тръби и съединители

 

Монтирани тръби от резервоара и канализацията

Монтирани тръби от резервоара и канализацията

След това се монтират метални пръти, върху които ще се държи тоалетната чиния. Те се завинтват в съответните гнезда, отгоре се поставят силиконови уплътнения (на долната снимка това са два пръта над изхода на канализацията).

Монтирани са държачи за тоалетни, канализационната тръба е фиксирана

Монтирани са държачи за тоалетни, канализационната тръба е фиксирана

Канализационната тръба се изтегля до желаното разстояние, фиксирана в дадено положение със скоба. Покрива клоновата тръба отгоре, вмъква се в жлеба, докато щракне.

След това водата е свързана към резервоара. Отворете капака на резервоара (той е заключен), извадете щепсела на страничната повърхност. Надясно или наляво - зависи от къде имате водоснабдяване. В отворения отвор се вкарва гофрирана тръба, отвътре се поставя колега, всичко се свързва с помощта на съединителна гайка. Необходимо е да се затегне, без да се прилага прекомерна сила - тя е пластмасова.

Свързване на инсталацията към водопровода

Свързване на инсталацията към водопровода

Вътре в резервоара е монтиран тройник, към желания изход е свързана тръба (обикновено пластмасова). Това се прави с помощта на адаптер и американец.

Връзка за водопровод

Връзка за водопровод

Маркуч от резервоара е свързан към специален вход за тройник. Той е гъвкав, с метална обвивка. Затегнато със съединителна гайка.

Свързваме маркуча от резервоара

Свързваме маркуча от резервоара

Сменете капака. По принцип е инсталирана тоалетната инсталация. Сега трябва да го затворим. За да направите това, направете фалшива стена от влагоустойчив гипсокартон. Препоръчително е да поставите два листа, но е възможно един. Гипсокартонът е прикрепен към монтажната рамка и към монтираните профили.

Закрепването на фалшивите стени към монтажната рамка е задължително

Закрепването на фалшивите стени към монтажната рамка е задължително

След това стената е завършена, след което тоалетната чиния е окачена и е инсталиран декоративен панел на устройството за измиване с бутони.

Щепселите се отрязват

Щепселите се отрязват

Тоалетната е поставена на щифтовете, изходът й отива в пластмасовия контакт. Връзката е плътна, не се изискват допълнителни мерки. Това завършва инсталирането на тоалетната чиния.

Резултат от работата

Резултат от работата

 

Подобни публикации

Добави коментар

Отопление

Покрив

Врати